måndag 30 maj 2011

Morsdags smycken

Gjorde lite smycken till gårdagens viktiga dag och tänkte visa iaf två av dom...

Platt hjärta där stansningen ser ut lite som gammal skrivmaskinstext! Läckert tycker jag... En liten blomma som extra dekoration och en kulkedja!

MAKA, MAMMA, MORMOR - text på ringen och pärlorna nedanför symboliserar givarna som alla har sin första bokstav på "droppen" under pärlorna... Ett extra litet hjärta ovanför pärlklasen!

30/5

Idag har jag haft mina sista lektioner för den här terminen... Det har stressats till max och tider har dragits över, men nu är nästan allt klart!! En kille var sjuk idag, och jag vet att han blir ledsen om hans "sak" inte blir klar, så jag håller på och funderar över andra möjligheter att göra det klart. Ytterligare en kille var sjuk som jag lovat min långrast (!) idag, så det blir till att boka om honom oxå så hans "sak" blir klar. De har kämpat så bra och det vore väl bra synd om de inte fick med sej sakerna hem va!?

Vi slutar inte skolan än ifall nån undrar, men mina dagar är undervisningsfria om man säger så! I morrn bitti åker jag till Lkpg för att tenta av det sista på terminen/läsåret och kommer tillbax på onsdag kväll. En härlig helg väntar sen - Kristi flygare - och det är långledigt för oss alla! Ser verkligen fram emot det... :)

Kristi himmelsfärd - firas till minne av att Jesus enligt Bibeln
lämnade jorden och fördes upp till Gud i himmelen!


"Jag skall sända er vad min fader har lovat. Men ni skall stanna här i staden tills ni har blivit rustade med kraft från höjden." Han tog dem med sig ut ur staden bort mot Betania, och han lyfte sina händer och välsignade dem. Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen. De föll ner och hyllade honom och återvände sedan till Jerusalem under stor glädje. Och de var ständigt i templet och prisade Gud. (Lukasevangeliet)

söndag 29 maj 2011

Kärleksförklaring

Min mamma...

älskar mej - trots allt, genom allt
finns för mej och min familj
ställer upp i alla lägen
har alltid tid med mej
är min förebild
hjälper mej
förstår mej
stöttar mej
kan "allt"
vill "allt"
ser "allt"

Mamma, jag älskar Dej så! Är så glad och tacksam över dej...
Mors Dag 2011


fredag 27 maj 2011

Softar...

Fredagskväll är nog veckans bästa kväll! Man har jobbat sej igenom en vecka i full fart och framåt kvällen när alla är mätta och goa och nattningen börjar närma sej, då är det underbart! :)
Ikväll har vi en extrakille här som ska sova över och vi trivs alla med det! Mannen och jag lite extra eftersom alla barnen i huset gillar honom, och han dom! Det kan inte bli mycket bättre... Nu softar vi och ser fram emot en hel ledig helg! :)

torsdag 26 maj 2011

Unga talanger

Den här kvällen har det varit musikunderhållning på högsta nivå genom musikskolan här på orten. Vi samlades i "multisalen" på Fenix, där det underhölls med stråkinstrument, blåsinstrument, sång, dans och drama. Aningen långt program som startade "försent" dock... Efter denna dryga timme var det samling på olika ställen där eleverna fortsatte visa vad de kan. Vi (jag och V) hamnade på gitarrsidan och väntade med stor iver (otålighet!) på att få höra våran Hj spela... Det blev en lite för lång väntan där oxå tyvärr och V hann nästan somna i min famn innan det blev Hj´s tur. Han klarade sej dock med bravur och mamman och lillebrorsan var stolta! :)
Kvällen roligaste kommentar stod dock V för när han berättade för en annan mamma som satt jämte oss, att han ska få börja spela nästa år när han blir 6... Självklart frågade hon vad han ska spela för något, varvid han svarade: "fotboll"... :D

onsdag 25 maj 2011

Hinna klart...

Måndag, och idag onsdag har varit sista syslöjdslektioner för vissa av mina elever innan sommarlovet. Div andra saker kommande två veckor gör att det inte hinns med mer slöjd... För min del innebar detta att det var  mycket som skulle hinna bli klart just dessa sista lektioner!

Vi har sytt klart förkläden i rasande fart och lyckliga glada killar har manekängat med dom på! Små möss och maskar (och obestämbara figurer!) i diverse storlekar, former och med olika täthet (stickning!) har fått former, ögon och andra dekorationer. Mjukisfigurer ögon med blir till "något" och garnbollar i härliga färger har gjorts...

Jag önskar att jag kunde beskriva lyckan och stoltheten vissa har känt och visat över sina verk... Många har verkligen kämpat och min stolthet över alla goa elever är stor!! En kille kom springades tillbaka för att ge mej en stor kram innan han gick, och många har sagt att de hemskt gärna vill ha mej nästa termin oxå! Det värmer hjärtat... :)

måndag 23 maj 2011

Ny favorit...

Blommor förgyller tillvaron tycker jag. Lite lagom lyx att ha någon härlig blommande växt att titta på och jag har oftast nån hemma som blommar trots att jag egentligen helst har gröna växter i mina fönster. Min nya favorit är HORTENSIA och jag har införskaffat mej den här härligt rosa som vi  har på altanen i en stor vit plåtkruka...


Idag när jag var och handlade stod den här och väntade på mej... Numera står den i vårt köksfönster så jag har något fint att titta på när jag diskar! :) Den är lite mindre i storleken och ser ut att bli jättefin när den växer till sej och blommar lite mer. Fin va?!


lördag 21 maj 2011

Legotime!

Byggnationer pågår...
Läget är lugnt och harmoniskt - fridfullt!
De håller sams, småpratar lite trevligt, hjälper varandra och mamman är så lycklig och stolt över sina små gossar... :D

Bäst att njuta så länge det varar! ;)

fredag 20 maj 2011

mjukisfigurer

Nu håller det på och gå mot sluttampen i skolan. Sommarlovet nalkas och det känns /märks både här och där! Vad gäller slöjden så håller vi på som bäst med att försöka slutföra projekten som pågår. Tanken är att allt ska va klart innan vi slutar. Få se om alla hinner!!! Det ska sys klart förkläden, stickas klart diverse lappar (!) och annat, korsstygns broderier ska bli klara, sniglar ska få sina skal, garnbollar ska bli till spindlar och väskor ska få remmar mm. De som är superproduktiva har jag gett lite förslag om att sy mjukisfigurer a la fantasin. Har gett lite tips och ritat på tavlan och det ska bli superskoj att se resultaten som måste komma nästa vecka!! Hittade just en färgglad bok som handlar om detta... Den hamnar nog på min önskelista vad gäller textillitteratur framöver! Man blir ju så glad av alla små söta färgglada monster! :)

torsdag 19 maj 2011

To do smock!

Anna... Det här är speciellt för dej! ;) (och er andra om ni oxå är intresserade förstås...) Så här sydde jag min smock!

* Snurra resårtråd hårt på underspolen och sätt i den som vanligt i maskinen.
* Använd dig av raksöm och sy först en rad med vikt tyg (gärna pressat innan!). Denna första rad är sedan utgångspunkten för följande rader som du syr ca 1,5 cm nedanför den första.
På fotot här nedan är första raden sydd och nästa påbörjad
* Det gäller att hålla tyget utdraget så att resårtråden är det som får tyget att dra ihop sig.


Här syns baksidan där resårtråden syns... Rad efter rad ska sen på detta sätt sys dit tills du fått så pass bred smock som du vill ha!


Liiiiite snett blev det  allt om man ser till tyget som är "kvar", men på själva smocken syns det inte alls utan det har dragit ihop sej. När det är påsytt syns inte heller något. Numera sitter det fast på något som ska komma att bli en klänning, men den visas inte än eftersom den inte är klar...


Den lilla rutan på min symaskin visade tecken på orkeslöshet under syendets gång, men kul var det! :)








Påsydd ficka


Idag är det skolpyssel som det sysslas med - mest! ;) En av våra uppgifter är att göra en steg för steg beskrivning som förhoppningsvis någon sedan skulle kunna följa... Jag har gjort en påsydd ficka (för enkelhetens skull!) och  här är några bilder från detta. Om det inte syns tillräckligt, så är det iaf så cyklar som är på fickan. Så söta så! :)

Här är då steg 2 när man sicksackar runt sin utklippta ficka...


Ev mönster ska sys på efter det som steg 3...

Slutligen, på bild 6, så har man fått fast en liten käck ficka på sitt plagg/väska/sak! :)

söndag 15 maj 2011

v 19

Min första jobbarvecka som textillärare med tillhörande helg börjar gå mot sin ända! Har haft en fin, om än emellanåt hetsig och fullspäckad vecka. Jag har en hel massa nya elever att lära känna både till namn och sätt, en ny sal med symaskiner och material som jag "bör" känna till, men det känns bra så här långt! :) Jag måste bara få citera en textilvän (om hon nu ser detta och tar illa upp lovar jag att ta bort det illa kvickt - ok?!):

Jag läste på lärarutbildningen i 4,5 år och inte någonstans stod det vad mina
egentliga arbetsuppgifter skulle bli.
Såhär borde det stå intill allt det där om att undervisa i ett ämne man brinner för:
Om du avser att hela tiden vilja försvara ditt yrke,
om du brinner för barnuppfostran,
älskar att dokumentera det du gör (eller det andra gör)
och gillar att medla så ska du söka in till lärarutbildningen!

Det stämmer så bra! Blev nästan full i skratt när jag tänkte på hur jag skulle kunna förklara för "nån" om hur mina dagar (oftast) är... Man står över/bredvid en elev och försöker hjälpa till med den elevens "problem" medan en hel skock andra skriker frågor som de snabbt vill ha svar på och ytterligare en, två eller tre stycken trycker sina arbeten under mitt ansikte och frågar vad de ska göra och hur! Mitt i allt försöker nån sig på att lösa sitt problem själv varvid jag har lite efterarbete med det som ev gick åt skogen med lösningen... :) Ja, så får jag väl inte glömma de som inte sitter still utan springer runt, de som inte vill..., och tja - ska "uppfostras"!
Ja, jag älskar det här!!! :D Det är ljuvligt... Spännande dagar fulla av unga människor som i olika grad gillar det jag älskar - textilslöjd!

onsdag 11 maj 2011

smock

En liten bild (här oxå!) på ett av gårdagens projekt - smock!! Just nu känns det som om det kommer bli några fler omgångar "smocksyning" framöver... Ska bara har klart mina måsten! ;)

tisdag 10 maj 2011

Sydag

Pigga och glada barn startade dagen och efter att de hamnat på förskolan, jag pratat lite jobb med en dam (!) och handlat resårtråd satte min dag igång. Först på schemat var att göra klart en klänning jag sist (jag hade "sydag") sydde fast en dragkedja på. Sidosömmar och axelsömmar syddes klart och sedan var det dax för provning nummer 1!!! Gick tämligen bra ända tills jag drog upp det sista på dragkedjan och plötsligt stod med "flärpen" i handen... *suck* Glömde att det inte fanns nått stopp ditsytt än = kört!! Slängde undan klänningen och tog fram min "clownblus" för att försöka fixa den så den kan anses färdig. Min tanke var att på ett plagg få med en hel massa olika uppgifter så att jag kan pricka av dom från min måstelista. Jag kan tala om att det inte är ett plagg jag kommer använda, men det är iaf helt figursytt efter mej och min överdel vilket var en av uppgifterna... ;)
Clownblusens "innehåll":
* revär
* manchetter
* knapphål
* isydd ärm
* dragkedja
* div intagningar
* "krage"

Vad gällde den inhandlade resårtråden så var min tanke att pröva på att sy smock. Smocken tänkte jag sen skulle bli överdel på en slags byxdress som jag klurar lite på... Jag har ett superhärligt tyg med flamingos och det ville jag använda mej av. Hittade en smart sida på nätet som visade hur man skulle göra - linda resårtråden utdragen på spolen till undertråden och sen sy raksöm som vanligt! Det lät ju  hur smidigt som helst, eller hur!? Tja... Några "omsyningar" blev det, men nu känns det rätt klart. Ja, klart med smock´et, inte plagget! Få se om jag kan få till det hela nästa "sydag" och sen visa några bilder...
Det blev en lång sydag idag tack vare min söta svägerska som hämtade alla tre småttingarna på förskolan och tog med dom till stallet för att titta (rida) på hästarna... Lite surt bara att ha tillbringat den här soliga och varma dagen inomhus! Särskilt som det sägs att regn är på väg...

söndag 8 maj 2011

Ny vecka...

...nya möjligheter, nytt jobb!
Jaha - i morrn är det skolan som gäller för min del då. Fick förfrågan innan idag av en vän om jag var nervös, och det kändes jätteskönt att kunna svara nej på det och mena det... Jag har ju ifs "tjuvstartat" lite, men morgondagens elever har jag inte träffat på än och det ska bli kul. Lite rektorsprat ska hinnas med i veckan oxå så att jag helt har klart vad som förväntas av mej!

Annars så har helgen varit helt ljuvlig!!! Marknad i lördags med goda vänner och sen fortsatte umgänget lite till på ef m när vi väl kommit hem. På kvällen kom lite besökare och vi satt på en varm och skön altan länge länge... Idag har det varit badkalas för ene sonen och sen lite lek med vänner. Fikagäster kom (!), så min kladdkaka och tosca (som blev över sist!!!) smakades på... :) Glömde jag säga att solen visat sej från sin bästa sida!? :D En "sommarhelg" mitt i maj!

torsdag 5 maj 2011

Bakdag

Nu i eftermiddag och kväll (ja faktiskt fortfarande!!!) har jag bakat... Tänkte fixa med nått smarrigt i morrn till jobbet eftersom det är sista dagen. Barnen får glass vilket lät mest intressant när jag kollade läget lite... Jag fixade en toscakaka först, och när jag ändå var i tagen tänkte jag att jag skulle pröva att göra en kladdkaka med lite extra mojsigt i! Gjorde vanlig sats, men smälte i blockchoklad och la sen i minimarschmallows. Sist jag använde mej av de sistnämnda smälte de nästan för mycket och blev knappt nått kvar, så i en kladdkaka tänkte jag att det skulle va mumma med lite kladdiga vita strängar mitt i allt! Så långt var allt väl... Fixade in det i ugnen och tog tid! De vita söta små minimarschmallowsarna smälte inte alls - de la sej på ytan och blev brunare och brunare... Hrm!!!
Nu är "den"kakan ute ur ugnen och doftar gott, men ser hemsk ut! En sån kaka kan jag inte ta med i morrn! Då får jag höra resten av mitt liv att jag var "hon" som tog med en kaka full av brända marschmallows till avslutningsfikat... Så - nu är kladdkaka nummer två i ugnen och fixar till sej! UTAN extra roligheter... Den får duga som den är. Lite grädde ska fixas till oxå, men sen så hoppas jag att stora och små blir nöjda i morrn! Mysfredagsfika på förskolan brukar va häääärligt! :)

För övrigt så finns det nått gott till kaffet för helgens eventuella gäster... :D
Såååå brända var de nog inte ändå! ;)

God natt!!

onsdag 4 maj 2011

Pyssel...

Nu ikväll pysslas det både inomhus och utomhus... Mannen gör sitt (!) och jag gör mitt. Barnen leker fritt (!!!!) och det kan jag få sota för sen! ;)
Det här är mannens projekt - soldäcket som just fått en mall på hur och var trappan kommer bli. Fick just frågan om jag tyckte trappstegen var lagom breda! Hrm... Standard är  utsågat, och standard blir det! :D


Själv så har jag betat av lite smyckesbeställningar. Ett halsband till en liten kille som ska döpas här framöver... Har börjat stansa lite i äkta silver oxå, och den här tag´en är äkta! ;) Önskemål om nått annat som skulle hänga i oxå, och eftersom det är en bilglad far (!) så hängde jag dit en liten söt "Bubbla" oxå...


Armbandet här under är oxå ett beställningsjobb... En tonårig dam som önskat sej ett armband med diverse berlocker. Så här blev det!


Jag  har fått  hem några fler fina armlänkar om någon skulle vara intresserad... De är supersnygga som de är med sina stora dekorativa hjärtlås, men det funkar oxå jättebra att hänga dit berlocker om man så vill. Berlockerna kan man sätta dit med ringar eller med kabinhakar om man vill kunna ta bort dom.

Dubbellänkar...


Lite synördig som jag är (!!), så kunde jag inte låta bli dom här... De kan bli örhängen, berlocker till halsband eller varför inte i armband som på fotot nummer 2 här under!?


Dubbelarbetande

Den här veckan är jag dubbelarbetande, eller kanske t o m trippelarbetande och då bortser jag helt från hem och familj...
Jag har ju varit på en av bygdens härliga förskolor nu det här året och trivts kanonbra. Nu förra veckan efter ett gäng telefonsamtal hit och dit bestämdes det att jag skulle flytta över till skolan här och ha hand om viss textilslöjd! Det fanns ingen att få tag på, och det ansågs lättare att hitta en förskolepedagog än en textilslöjdsfröken! :)
Jag jobbade ef m på skolan i fredags, och idag (onsdag) har jag varit där hela dagen. Ska tillbax till vanliga stället i morrn och fredag förmiddag för att sen fr o m eftermiddagen enbart vara i slöjden.
Det kommer bli jättetomt efter alla ljuvliga barn och härliga kollegor, men men... Det är ju textilslöjd jag läser och det är ju faktiskt "syfröken" jag vill bli!! :)
Har haft en jättekul dag idag som gick jättefort, och det kändes verkligen hur bra som helst trots att jag var tämligen oförberedd... Vi har sytt förkläden och andra saker, stickat div saker och försökt att lära känna varandra! Ska bli en kul tid nu fram till skolavslutningen... :D